Thursday, 17 August 2017

KETUM

Suatu waktu dahulu (tahun 2003) kita dikejutkan dengan penemuan ketum di mana air ketumnya dijual kepada penagih najis dadah .Air ketum ini dikatakan boleh menyebabkan peminumnya mabuk atau khayal dan mengakibatkan ketagihan. Lantaran itu beberapa penangkapan telah dilakukan oleh polis kepada penyalahgunaan ketum ini.Kes penangkapan paling banyak ialah di negeri Kedah. Nama saintifik bagi pokok ketum ialah mitragyna speciosa

Beginilah rupa daun ketum dari jarak dekat.Dalam masyarakat Melayu ketum ini digunakan untuk memulih tenaga kepada ibu-ibu selepas bersalin dengan meminum air rebusan ketum pada kadar yang diperlukan sahaja.Ia mengandungi mitraginin. Beberapa kajian saintifik mendapati ketum berpotensi menggantikan morfein yang berfungsi sebagai ubat penahan sakit.

Dari jauh pokok ketum ini seolah-olah pokok bunya cempaka.
Ini disebabkan terdapat kudup menyelaputi batang di antara tangkai dengan tangkai yang berikutnya.


Mengikut penjelasan Ketua Polis Negara : Tan Sri Khalid Abu Bakar tiada kesalahan dalam undang-undang Malaysia bagi orang yang menanam pokok ketum (rujuk youtube di bawah). Yang menjadi kesalahan adalah memiliki daun , memproses dan menjual daun atau air ketum.Walaubagaimana pun dinasihatkan agar kita tidak menanam pokok ketum kerana ditakuti ada individu yang menyalahgunakannya.

Rujukan video:

No comments:

Post a Comment