Tuesday, 16 April 2013

PELBAGAI JENIS PISANG

Pisang merupakan salah satu buah-buahan yang digemari penduduk Malaysia.Di Malaysia sahaja terdapat lebih dari dua puluh jenis pokok pisang yang terdiri dari pelbagai bentuk,ukuran dan rasa..Kegunaannya juga berbeza-beza bagi setiap jenis pisang.

 1Pisang Udang
Amat jarang dijumpai.Rasanya lemak manis.Ketika masih muda buah berwarna keunguan/kemerahan seolah-olah udang dibakar.Di situ ia mendapat nama.Akan tetapi dalam masyarakat Melayu kuno pokok pisang ini dikaitkan dengan kisah tahyul.

 2. Pisang Tanduk
Buahnya besar dan panjang tetapi sikatnya tidak banyak.Tidak sesuai dimakan mentah. Ia sesuai digoreng bersalut tepung.Kerepek pisang tanduk amat laris di pasaran Malaysia walaupun harganya lebih mahal dari kerepek pisang lain.


 3Pisang Bantan
Bila masak buahnya cepat luruh atau lerai dari sikatnya.Sesuai dijadikan buah pencuci mulut dan amat digemari oleh masayarakat Cina.Ia adalah salah satu jenis pokok pisang yang tumbuh tidak tinggi .

 4. Pisang Emas
Buahnya tidak mudah tanggal walaupun telah masak dan rasanya sangat manis. Buah yang muda boleh dibuat sayur gulai.Sesuai dimakan mentah apabila masak dan tidak sesuai digoreng.

Pisang Abu
5. Pisang Abu
Di Sabah pisang ini dipanggil pisang saba. Kononnya dari situlah Sabah mendapat nama.Sesuai digoreng dan jantungnya boleh dimasak sayur.Pokoknya lebih tinggi dari pisang biasa dan mempunyai batang dan tandan yang besar.Pisang yang muda selalunya dijadikan kerepek.

6. Pisang Rastali
Rasanya masam masam manis.Sesuai dijadikan pencuci mulut.Tidak banyak kegunaannya selain dimakan mentah apabila masak ranum.

7. Pisang Nangka
Ia sesuai digoreng mentah atau bersalut tepung. Masyarakat Jawa suka merebus pisang ini yang masih muda dan kemudian ditumbuk bercampur kelapa parut dan gula sebagai hidangan sarapan pagi.Mereka memanggilnya "getuk pisang". Makanan sebegini juga dijadikan bekalan semasa pergi bekerja di kebun suatu waktu dahulu.

8. Pisang Jari Buaya
Setakat ini dikatakan pisang ini tidak banyak gunanya selain diberikan makan kepada ayam ketika masak kerana rasanya yang tidak sedap.


 9. Pisang Berangan
Jenis pisang ini hanya dimakan mentah ketika masak ranum.. Tidak banyak kegunaannya berbanding pisang lain. Ia sangat digemari ramai kerana rasanya yang enak dan sering dieksport keluar negara terutama Singapura. Sungguhpun demikian sekarang sukar mendapatkan pisang ini kerana varieti ini adalah yang pertama diserang penyakit . Pisang berangan masak sesuai dijadikan pencuci mulut termasuk di hotel hotel.


10. Pisang Awak
Pisang ini jarang orang makan mentah apabila masak ranum.Ia sangat popular untuk digoreng tepung dan dimakan panas-panas. Bagi pisang yang telah masak ranum , paling digemari dibuat cucur kodok.Selain itu boleh juga dijadikan serawa ,mertabak pisang ,lempeng pisang dan lepat pisang. Daun pisang awak banyak kegunaannya. Antaranya untuk membungkus tapai, lepat,lopis dan membungkus nasi lemak.nasi ambeng.Suatu masa dahulu, batang pisang ini dijadikan tali untuk mengikat barang yang dibeli di kedai-kedai runcit.



11. Pisang Toman
Pisang toman ini berukuran purata 20 cm panjang.Lebih besar daripada pisang berangan. Ia sesuai untuk digoreng atau dibuat kerepek kerana berukuran besar.Pisang toman agak gebu apabila digoreng.Bagaimana pun jenis pisang ini tidak popular untuk pasaran.Pokoknya tidak berapa tinggi dalam sekitar 2.5 meter.
Pisang toman yang digoreng mempunyai rasa kemasaman sedikit

Kerepek pisang toman..lebih rangup daripada kerepek pisang tanduk.

Malaysia kaya pelbagai pisang,
Diolah menjadi hidangan makanan;
Berkebun mengisi masa lapang,
Penat lelah hasil lumayan.

19 comments:

  1. Terima Kasih atas infonya. Saya baru rancang mau buka kebun pisang di kawasan Selangor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Harga pisang pn dh mahal skrg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sebab permintaan nya agak tinggi..

      Delete
  3. Alhamdulillah.. Dgn sedikit info ini sekurang2nya dapat saya gunakan dlm bisnes pisang..

    ReplyDelete
  4. Harga pasaran pun ok... problem kalau kene sakit terutama pisang abu....

    ReplyDelete
  5. Terima kasih kerana sudi menjengah blog kami yang sempoi ini.

    ReplyDelete
  6. Salam. Tuan. Pisang apa yg palingsesuai untuk di tanam. Keluasa tanah saya 1 hektar.

    ReplyDelete
  7. Salam. Tuan. Pisang apa yg palingsesuai untuk di tanam. Keluasa tanah saya 1 hektar.

    ReplyDelete
  8. Pisang awak tiada biji super special dari semanggol perak ada jual anak benihnya

    ReplyDelete
  9. Pisang awak tiada biji super special dari semanggol perak ada jual anak benihnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh... semanggol.. boleh sy dptkan nombor telefon awak... saya dr part buntar.. nk bli pisang awak

      Delete
    2. Owh... semanggol.. boleh sy dptkan nombor telefon awak... saya dr part buntar.. nk bli pisang awak

      Delete
  10. Maaf zahir batin...saya cuma blogger...pertanian yg dijalankan pun setakat suka suka sahaja.Ada post yang saya ambil hasil lawatan ke tempat{ladang} lain

    ReplyDelete
  11. Ada sesiapa ada pisang...hubungi saya abd rahim wasaap 0139323536

    ReplyDelete
  12. Terima kasih bagus maklumat Hang Kebun ini. Saya sedang selidik tentang kuih-muih Melayu yg dibuat dari pisang dan ini amat berguna. Semoga tuan diberkati.

    ReplyDelete
  13. Assalm Aida suka sgt makan gulai kuning pisang lagi2 klu campur ikan masin...cuma tak tahu pisang ape sesuai takut silap pisang plak alkisahnya saya tak kenal pisang sebab tak tau bezakan pasal semuanya nampak same ye nanti Aida nak apply ilmu mengenali jenis pisang ni melalui info yang hang kebun beri saya cuba la,ye...wsslm

    ReplyDelete
  14. Mana boleh dapat anak pokok pisang jari ?

    ReplyDelete
  15. Pisang jari buaya jarang dijumpai....sukar mendapat bekalan.Info di atas adalah hasil lawatan saya ke kebun rakan

    ReplyDelete