Thursday 10 October 2013

SAYUR MERANTI

Jika tinggal di kampung sudah tentu kita biasa dengan nama ini. Ia berdaun hijau dan rasanya pahit. Kata orang ia boleh menjadi ubat atau antibodi tubuh kita.Nama saitifiknya solonum nigrum var patch. Sayur ini sesuai dimasak tumis pedas bersama tempe, kerabu,masak bening (masakan Jawa) atau campuran sayur untuk pecal.



 Berbuah berwarna hitam keunguan ketika masak ranum. Pembiakannya menggunakan keratan batang atau bijih benih dari buah ini.



Di masa lampau petani tidak menanam sayur ini. Mereka hanya memetik tangkai yang masih muda meranti ini di belukar-belukar. Meranti senang tumbuh meliar selepas pembukaan atau pembakaran belukar. Kini ia ditanam secara komersil oleh petani-petani.



Harga di pasar basah atau pasar sehari di Sabak Bernam ialah RM2.00 seikat (lebih kurang 500g).

1 comment: