Sunday, 8 September 2013

BULUH MADU

Buluh madu sangat popular di kalangan masyarakat Melayu sekarang ini. Lantaran rebungnya enak mempunyai rasa manis-manis buah menyebabkan ramai yang menggemarinya terutama apabila dimasak lemak , kari atau ditumis pedas begitu sahaja.Buluh madu atau nama saintifiknya gigantochloa albociliata dikatakan berasal dari China akan matang untuk diambil rebungnya ketika 8 bulan  selepas penanaman.

Ketika rumpunnya masih kecil ia boleh dijadikan perhiasan atau lanskap.
Secara komersil ia ditanam pada jarak 5 hingga 6 meter.Untuk mendapatkan buluhnya ia perlu membesar hingga 6 tahun.Buluhnya pula boleh dijadikan pencungkil gigi, penyepit makanan (chopstick) dan kraftangan.

Rebungnya agak kecil ketika di awal penanaman.

Buluh madu boleh ditanam menggunakan keratan batang, keratan dahan berakar atau menggunakan kaedah tisu kultur (kaedah ini lebih efisyen untuk menghasilkan kuantiti yang besar)



Rumpun buluh madu yang tumbuh lebih merimbun.Saiz dan ruasnya lebih besar cukup matang untuk pelbagai kegunaan.
Rebung yang sesuai untuk dituai

No comments:

Post a Comment