Sunday, 18 August 2013

TAMAN HERBA NASUHA, PAGOH

Taman ini terletak di Kilometer 19 Jalan Pagoh Muar, Johor diasaskan oleh Encik Nasuha Kasian adalah taman herba yang terbesar di negara ini. Ia mengandungi lebih dari 130 spesies herba termasuk dari zon hawa sederhana sejuk seperti Amerika Syarikat dan Jepun ditanam di kawasan seluas 1000 hektar pada ketinggian 350 kaki dari aras laut.

 Muzium Rempah Ratus dan Herba

 Pintu Masuk yang unik


Restoran Herba

 Pelbagai hasil barangan dari herba: Noni (buah mengkudu ) dan Gora
Noni atau morinda citifolia baik untuk memperbaiki peredaran darah, melegakan sakit-sakit sendi dan membantu penghadaman makanan.Gora atau cola nitida pula baik untuk mengatasi keletihan dan kelesuan fizikal .Ia boleh memberikan kecergasan badan.

 Barangan Nutrition dari Asam Gelugur (garcinia atroviridis): menjurus kapada petua untuk melangsingkan tubuh badan dan mengurangkan berat badan.

Centella atau centella asiatica boleh memperbaiki peredaran, mengingkatkan daya ingatan,mengurangkan kelesuan dan baik untuk kesihatan kulit.
Serico atau strobilanthes crispus boleh merencatkan pertumbuhan sel kanser,melegakan kembung perut, melawaskan pembuangan air kecil dan besar.

Scaphium atau scaphium macropodium boleh mengurangkan kepanasan badan, lelah dan resdung serta mengurangkan kahak /melegakan batuk.


Hasil barangan herba di susun dengan begitu menarik

Rempah ratus jenama Mak Siti dihasilkan di sini.

Hiasan pada bilik tandas Lantai tandas reflesiologi dari batu bulat dari sungai

Meja restoran herba yang unik dan cantik

 Secawan herba gora berharga RM 7.00 di sini

Jika berkenan bolehlah memesan makanan berasaskan herba di sini.

 Kilang rempah ratus terdapat di sini

Rempah ratus jenama Mak Siti.

Datanglah melawat bersama keluarga mungkin sesuatu kelainan akan anda perolehi nanti.


2 comments:

  1. Selamat sejahtera,

    Saya Hafiz daripada Sudu Emas Management & Services Sdn. Bhd. Kami ingin menerbitkan majalah yang diberi nama Halal Pavilion. Justeru, kami ingin menggunakan beberapa keping gambar daripada blog tuan. Sehubungan dengan itu, kami berharap agar tuan dapat memberikan alamat email serta alamat surat menyurat tuan kepada kami agar kami dapat memberikan surat permohonan untuk menggunakan gambar dalam blog tuan. Sebarang syarat atau peraturan dalam penggunaan gambar tersebut diharap dapat dinyatakan dalam maklum balas tuan. Jika pihak tuan tidak memberi maklum balas terhadap komen ini dalam tempoh 14 hari, kami akan menganggap ia sebagai ‘tacit approval’ atau kelulusan tersirat bagi kami untuk terus menggunakan gambar daripada blog tuan tanpa sebarang halangan. Sekian terima kasih. Hafiz Tel: 06-9520479 Fax: 06-9531878 email: halalpavilion.editorial@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Terma kasih atas minat tuan terhadap blog ini. Tiada halangan atau syarat tertentu untuk perkongsian ini.Anggaplah sebagai amal jariah.email saya shafii_57@yahoo.com atau hp 0133237158

    ReplyDelete