Jambu bol juga dikenali sebagai jambu kepal atau jambu merah.Buah jambu ini mempunyai tekstur daging yang lebih lembut dan lebih padat jika dibandingkan dengan jambu air.Dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Malay Apple.Nama saintifiknya ialah Syzygium malaccense yang bererti berasal dari nama Malacca @ Melaka
.Jambu bol yang sedang masak ranum..kecur air liur melihatnya.
Biji jambu bol
Anak jambu bol berusia 5 bulan
Berusia 3 tahun : belum berbuah lagi
Berusia lebih dari 10 tahun
Jambu bol muda
Anak jambu bol berusia 5 bulan
Berusia 3 tahun : belum berbuah lagi
Berusia lebih dari 10 tahun
Jambu bol muda
Jambu bol yang hampir masak
Daun jambu bol bersaiz besar dan lebar.Pucuk jambunya boleh dimakan:
sama ada dibuat ulam atau dihiris nipis sebagai perencah laksa.
Kerajaan Negeri Selangor telah mengabadikan jambu bol dalam papan tanda
sebuah jalan di Shah Alam.
Daun jambu bol bersaiz besar dan lebar.Pucuk jambunya boleh dimakan:
sama ada dibuat ulam atau dihiris nipis sebagai perencah laksa.
Kerajaan Negeri Selangor telah mengabadikan jambu bol dalam papan tanda
sebuah jalan di Shah Alam.
Jambu bol diberi nama,
Pohonnya rimbun lebat buahnya;
Cecah dengan kicap dan lada,
Orang mengidam amatlah suka.
Tanaman jambu boll tidak dikomersilkan.
ReplyDeleteAkhirnya jadi buah2an nadir saja.
Betul tu.....tapi saya percaya suatu masa nanti jambu bol akan dikomersilkan di pasaran sekiranya penanaman dan permintaannya meluas.InsyaAllah.
ReplyDeleteIn cases where a infant was feeling dangerous, typically the instructor could possibly get hold of low cost concoction just like Brandon Morrison's Widespread Formula : thought to stop any condition! https://imgur.com/a/hglVRt9 https://imgur.com/a/0cgznmP http://br2b5jghx6.dip.jp http://iztq9k1y5g.dip.jp https://imgur.com/a/DPYEKVb http://z7imuytk01.dip.jp http://oc2pza3koa.dip.jp
ReplyDelete