Thursday, 5 December 2013

KOKO

Penanaman koko mula diperkenalkan di Semenanjung Malaysia secara besar-besaran di awal tahun 1970an. Sebelum itu awalnya koko diperkenalkan di Malaysia pada tahun 1920 dan ditanam secara komersil pada tahun 1950.Ketika itu penenaman koko telah dimulakan di Sabah. Benih yang bermutu dibawa ke Semenanjung dan di tanam secara meluas di Bagan Datuh Perak dan Sabak Bernam (dua kawasan penanaman kelapa yang terkenal).Harga koko basah melambung tinggi hingga ke RM2.50 sekilo pada masa itu. Kini kedua-dua tempat itu sudah hampir kepupusan tanaman koko dan petani beralih kepada penanaman kelapa sawit.

 Buah koko yang sudah cukup masak untuk dituai

 Isi buah koko: rasanya masam-masam manis

Harga sekilo koko kering setakat ini mencecah hingga ke RM10.00 .Sungguhpun demikian kawasan penanaman koko di Malaysia kini semakin berkurangan kerana tanaman ini mudah diserang penyakit dan
rumit pengurusannya


Menyemai biji koko dalam bekas polibeg

 Anak koko berusia satu minggu





Pokok koko yang subur dan rendang. Tunas muda di pangkal perlu dicantas

Bunga koko

 Putik koko


 Buah mulai membesar


 Membesar di pangkal batang koko

Warna kekuningan tanda mulai masak

Koko banyak kegunaannya antaranya untuk dijadikan bahan minuman,makanan berasaskan coklat, gula-gula dan kosmetik (terdapat dalam gincu bibir).Minuman berasaskan koko dikatakan dapat memberikan tenaga dan tidak mengandungi dadah sepertimana teh dan kopi.

Buah koko masam rasanya,
Lembah Amazon tempat asalnya;
Buat minuman enak rasanya,
Pelbagai makanan dijadikanya.