Sunday, 18 August 2013

LIMAU PURUT

Limau purut amat sinonim dalam masyarakat Melayu. daunnya boleh dijadikan ramuan masakan sepertinya rendang,pecal dan tomyam. Buahnya sering digunakan sebagai pewangi bedak sejuk (hanya kulit limaunya sahaja yang diambil) dan digunakan dalam perubatan tradisional. Nama saintifik limau purut atau kaffir lime ialah citrus hystrix

Buah limau purut yang masih muda

Anak pokok limau purut sukar untuk dijaga kerana terdapat musuh utama iaitu ulat beluncas. Jika kurang perhatian , daunnya akan gondol dimakan ulat beluncas

 Tumbuh merendang apabila telah membesar

Buah limau purut biasanya bergandingan

Mudah untuk mengenali pokok limau purut kerana daun lekuk di bahagian tengah dan mempunyai bau yang kuat dan menyegarkan..

TAMAN HERBA NASUHA, PAGOH

Taman ini terletak di Kilometer 19 Jalan Pagoh Muar, Johor diasaskan oleh Encik Nasuha Kasian adalah taman herba yang terbesar di negara ini. Ia mengandungi lebih dari 130 spesies herba termasuk dari zon hawa sederhana sejuk seperti Amerika Syarikat dan Jepun ditanam di kawasan seluas 1000 hektar pada ketinggian 350 kaki dari aras laut.

 Muzium Rempah Ratus dan Herba

 Pintu Masuk yang unik


Restoran Herba

 Pelbagai hasil barangan dari herba: Noni (buah mengkudu ) dan Gora
Noni atau morinda citifolia baik untuk memperbaiki peredaran darah, melegakan sakit-sakit sendi dan membantu penghadaman makanan.Gora atau cola nitida pula baik untuk mengatasi keletihan dan kelesuan fizikal .Ia boleh memberikan kecergasan badan.

 Barangan Nutrition dari Asam Gelugur (garcinia atroviridis): menjurus kapada petua untuk melangsingkan tubuh badan dan mengurangkan berat badan.

Centella atau centella asiatica boleh memperbaiki peredaran, mengingkatkan daya ingatan,mengurangkan kelesuan dan baik untuk kesihatan kulit.




Serico atau strobilanthes crispus boleh merencatkan pertumbuhan sel kanser,melegakan kembung perut, melawaskan pembuangan air kecil dan besar.

Scaphium atau scaphium macropodium boleh mengurangkan kepanasan badan, lelah dan resdung serta mengurangkan kahak /melegakan batuk.


Hasil barangan herba di susun dengan begitu menarik

Rempah ratus jenama Mak Siti dihasilkan di sini.

Hiasan pada bilik tandas



 Lantai tandas reflesiologi dari batu bulat dari sungai

Meja restoran herba yang unik dan cantik

 Secawan herba gora berharga RM 7.00 di sini

Jika berkenan bolehlah memesan makanan berasaskan herba di sini.

 Kilang rempah ratus terdapat di sini

Rempah ratus jenama Mak Siti.

Datanglah melawat bersama keluarga mungkin sesuatu kelainan akan anda perolehi nanti.


Thursday, 1 August 2013

MANGGIS

Manggis (mangoesteen) atau nama saintifiknya garcinia mangostana adalah tumbuhan tropika malar hijau.Ia banyak didapati di Malaysia, Indonesia, Thailand , Filipina dan Hawaii. Isinya berwarna putih dan rasanya masam-masam manis.

Buah manggis enak rasanya lebih-lebih lagi jika di makan di bawah pokoknya.

 Pokok manggis berusia kira-kira dua tahun

Berumur 10 tahun, dahan merendang

Setelah berusia melebihi 50 tahun ia boleh mencecah ketinggian 25 meter.

Mulai berbuah sekitar berusia 7 hingga 8 tahun.

 Daun yang kering .Jika tidak disapu, beginilah keadaannya.

Buah yang masak ranum kadang-kadang akan gugur sendiri.


Hitam-hitam si tampuk manggis
Sungguh pun hitam dipandang manis.

LANSKAP DI HALAMAN RUMAH

Tidak perlu modal yang besar.Memadai dengan tempayan lama yang sudah tidak digunakan boleh dijadikan pasu bunga kertas.Pastikan dasar tempayan telah dilubangkan.




 Setelah dua bulan penjagaan, beginilah hasilnya


Pokok setawar mudah hidup di mana-mana

Setawar cepat membesar




  Hiasi taman mini dengan meja dan bangku simenfero.Satu set berharga sekitar RM 250 sahaja.

  Letakkan sedikit pasir dan batu sungai berbentuk bulat sebagai penyeri.

Bina titian kayu bertujuan untuk menyeberangi longkang
Kini titian kayu telah disapu sisa buangan minyak pelincir kereta supaya tahan lama dan tidak reput. Yang hitam itu menawan.

 Susun pasu-pasu bunga berkeliling sebagai pagar kawasan taman

 Tidak sangka mangga pula berbuah terjuntai menghala meja simenfero

 Buahnya jarang-jarang tetapi menarik untuk dipetik

 Beratnya anggaran 300 gram

 Potong dedaun ini supaya kelihatan kemas

 Pohon ara kecil ini boleh dibongsaikan jika rajin

 Tidak ketinggalan pohon sirih merimbun boleh dijadikan lanskap


 Replika cendawan batu menghiasi taman



Jika malas nak menggantung tinggi,gantung saja pada pokok limau purut ini. Sejuk, burung pun akan bersarang.

 Pokok Ati-ati mudah ditanam, hanya menggunakan keratan batangnya dan indah dengan pelbagai warna.