Saturday, 20 April 2013

POKOK KELAPA TUMBUH TERBIAR

 Kelapa yang tumbuh secara terbiar jangan dipotong  atau dicantas. Biarkan ia tumbuh meliar di dalam kebun  secara terkawal (pilih yang subur dan biarkan ia terus hidup).Kegunaan pokok kelapa terbiar ini antaranya ialah untuk mengekalkan kehijauan dan kelestarian alam .Suatu masa nanti , apabila ia telah membesar, bolehlah kita tebang dan dapatkan umbutnya untuk dimasak sayur lemak berempah.Sungguh enak rasanya, jika tak percaya anda boleh cuba dan dicecahkan sambal belacan.

Pokok kelapa tumbuh terbiar,kadang-kadang rapat seperti ini

Anak kelapa tumbuh terbiar, tetapi subur

 Tumbuh subur bukan pada tempatnya...terletak di pinggir parit

Tumbuh di pinggir parit, senang mendapat punca air.Ia hampir boleh ditebang untuk mendapatkan umbutnya.

 Umbut kelapa yang sudah dibuang lapisan kerasnya

 Potong umbut ikut cita rasa sendiri

 Umbut dimasak lemak berempah

Sudah siap sedia untuk dimakan

Untuk satu majlis kenduri kahwin, tidak kurang 15 batang umbut diperlukan bagi jamuan para jemputan kira-kira seribu orang. Apabila dimasak hasilnya ialah seperiuk berukuran 12 gantang. Kadang kala terdapat juga umbut kelapa ini dijual di pasar-pasar sekitar Sabak Bernam.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete