Saturday, 26 October 2013

KELAPA MATAG

Kelapa Matag adalah baka kelapa singkatan varieti kelapa Malayan Tall (Malaysia) dengan Tagnagan(Filipina). Kelapa jenis ini amat popular di Malaysia kerana ia mempunyai kepelbagaian kegunaan. Antaranya untuk mendapat air kelapa muda, santan, inti kuih muih,serbuk santan dan minyak ( terutama bagi proses minyak kelapa dara).Sabak Bernam dan Bagan Datoh adalah antara  lokasi penanaman dan bekalan kelapa yang penting di Malaysia.Kelapa ini lebih lasak dari serangan musuh berbanding kelapa pandan (serangan kumbang).

Buah Kelapa Matag

Menyemai benih kelapa matag

 Benih kelapa matag yang subur dan sihat

Siap ditanam

Mulai membesar. Rumput di sekeliling memberikan suhu yang baik buat pertumbuhan pokok selain mengelakkan serangan khinzir hutan (khinzir amat suka pada tempat/kebun yang bersih dan lapang)

Pokok yang subur beleh menghasilkan antara 12-18 biji kelapa bagi setiap tandan.



Thursday, 10 October 2013

SAYUR MERANTI

Jika tinggal di kampung sudah tentu kita biasa dengan nama ini. Ia berdaun hijau dan rasanya pahit. Kata orang ia boleh menjadi ubat atau antibodi tubuh kita.Nama saitifiknya solonum nigrum var patch. Sayur ini sesuai dimasak tumis pedas bersama tempe, kerabu,masak bening (masakan Jawa) atau campuran sayur untuk pecal.



 Berbuah berwarna hitam keunguan ketika masak ranum. Pembiakannya menggunakan keratan batang atau bijih benih dari buah ini.



Di masa lampau petani tidak menanam sayur ini. Mereka hanya memetik tangkai yang masih muda meranti ini di belukar-belukar. Meranti senang tumbuh meliar selepas pembukaan atau pembakaran belukar. Kini ia ditanam secara komersil oleh petani-petani.



Harga di pasar basah atau pasar sehari di Sabak Bernam ialah RM2.00 seikat (lebih kurang 500g).