Tuesday, 30 July 2013

BUNGA KANTAN

Baunya yang harum dengan aromanya yang tersendiri menyebabkan masyarakat Melayu tidak melupakannya dalam beberapa masakan tradisionalnya. Masakan yang terkenal yang menggunakan bunga kantan ialah asam pedas, nasi kerabu, kerabu mangga dan laksam. Ia merupakan sejenis pokok saka herba. Nama saintifiknya ialah Etlingera Elatior

Serumpun pokok bunga kantan

Mudah dibiakkan hanya dengan menggunakan umbisinya

Kuntum bunga kantan

Mulai mekar

Cantik apabila mekar

Bunga yang layu seterusnya mengeluarkan biji.Namun jarang kedengaran orang membiakkannya menggunakan biji.



Tiga kuntum bunga kantan ini berharga RM1.00 di pasar sekitar Sabak Bernam.

 Kedua-dua jenis bunga kantan ini terdapat di Taman Burung Bukit Bendera Pulau Pinang.

Harum baunya si bunga kantan,
Tempat asalnya di dalam hutan,
Dicampur dalam pelbagai masakan,
Bunganya  indah dibuat gubahan.